torstai 7. helmikuuta 2013

Välineiden pakkaaminen

Steriilissä ympäristössä mikrobipitoisuus on <1 pmy, mikä tarkoittaa, että kasvullisia ja kasvukykyisiä mikrobisoluja ei ole läsnä. Standardin (SFS-EN 556-1) mukaan steriilissä ympäristössä elinkykyisen mikrobin esiintymistodennäköisyys on 1/1000 000. 

Sterilointi tapahtuu kemiallisilla tai fysikaalisilla sterilointimenetelmillä. Välinehuollon tuottamalla steriilillä tuotteella tarkoitetaan pestyä, desinfioitua, kuivattua, oikealla tavalla pakattua, steriloitua ja säilytettyä tuotetta. Ei ole aivan yhdentekevää, miten steriloitavat välineet pakataan ja steriloidaan ja miten steriloituja tuotteita säilytetään. Välinehuollon pakkausmateriaalien käyttämisessä välinehuoltajaa ohjaavat useat EN-standardit. 

Helmikuun alun koittaessa pääsimme vierailemaan Wipak Oy:n tuotantolaitoksille Nastolaan:"Wipak Oy kehittää ja valmistaa pitkällevietyjä pakkausratkaisuja jo yli 40 vuoden kokemuksella. Osana Wihuri-konsernia, Wipak on saavuttanut johtavan aseman monikerroskalvoissa, erityisesti barrierkalvoissa. Tasaisesti korkea kalvojemme laadukkuus on seurausta tarkkaan valituista raaka-aineista sekä saumattomasta laatujohtamisesta."

http://www.hospitalmanagement.net/contractors/sterilization/wipak/wipak5.html
Wipak toimii Lahden kupeessa Nastolassa merkittävänä työnantajana ja valmistaa sekä elintarviketeollisuuteen että terveydenhuoltoon erilaisia muovikalvoja ja pakkausmateriaaleja. Välinehuoltomaailmassa Wipak tunnetaan erityisesti Steriking-tuotteiden valmistajana.


Hanna-Kaisa Kyyrönen vastaanotti meidät Wipak Oy:n tehdaskierrokselle ja pääsimme tutustumaan, miten mm. paperilaminaattipussien monikerroksiset muovikalvot valmistetaan ja miten niiden laatu varmistetaan jokaisessa prosessin vaiheessa. Meille avautui mielenkiintoisella tavalla, miten muovigranulaatti muutti muotonsa muovilaminaattikalvoksi ja miten siitä prosessoitiin paperin kanssa valmiita pakkausmateriaaleja välinehuollon pakkaamisen tarpeisiin. 

2 kommenttia:

  1. Kiva kyllä lukea, miten tuo sterilointi pelaa monella alalla. Minä itse työskentelen sairaalassa, ja meille on nyt tulossa hieman tarvikkeita sairaalan välinehuoltoon. Myös että saadaan kaikki steriiliksi niin on sitten taas turvallista käyttää.

    VastaaPoista
  2. On hyvä, että pakkaamiseen kiinnitetään huomiota. Meilläkin on pakkausmateriaalit etsinnässä. Olisi tarkoitus myös saada selvitettyä, kuinka vaaralliset aineet voi lähettää. Uskon, että niidenkin kanssa tuo pakkaus on aika tärkeää.

    VastaaPoista