torstai 31. lokakuuta 2013

Kuvauspäivä Tampereella

Tänään hankimme laboratoriopesukoneen suorituskyvyn testaamiseen liittyvää kuvitusta. Tampereen klassillisen lukion uuden luonnontiedelinjan myötä lukion biologian ja kemian opetustiloja on remontoitu ja uudistettu. Meille avautui mahdollisuus päästä vierailemaan uusissa kalustetuissa tiloissa ja pääsimme samalla tekemään pesudesinfektiokoneelle tehtävää fluoresenssitestiä. Tästä kirjoitamme tarkemmin kirjassamme, mutta ohessa muutamia making-of-kuvia.

Valmistimme riboflaviinista vesiliuoksen, johon liuotimme hydroksietyyliselluloosaa viskositeetin lisäämiseksi. Hydroksietyyliselluloosa on tunnettu, tehokas ja myrkytön geelinmuodostaja, jota käytetään mm. kosmetiikan ja muiden kuluttajatuotteiden viskositeetin säätäjänä. 

Aiheutimme pesukoneen suorasuihkutelineeseen häiriön tukkimalla  tarkoitushakuisesti telineestä yhden putken (kuvassa keskioikealla mittapullon sisällä näkyvä punainen tulppa). Kontaminoimme pestävät lasivälineet valmistamallamme riboflaviinigeelillä. Riboflaviini tunnetaan paremmin B2-vitamiinina. Riboflaviinille on ominaista, että vesiliuoksessaan se fluoresoi sopivissa UV-aallonpituuksissa jopa 0,015 % pitoisuudessa. 

Pesimme kuorman melko tavanomaisella laboratorioon suunnitellulla pesuohjelmalla ja käytimme emäksistä pesuainetta.  

Sopivan valolähteen avulla totesimme pimennetyssä huoneessa, että testiliuoksemme fluoresoi näkyvästi. Kuvassa testilikamme näkyy varsin havainnollisesti. 

Kuva edellämainitusta mittapullosta pesuohjelman jälkeen. Kuormassa pestyt muut laboratoriovälineet olivat puhdistuneet kauttaaltaan, kuten oletimmekin. 

Tämän fluoresenssitestin etuna on, että se on melko helposti toteutettava käyttäjän tekemä testi. Testin toinen etu on, että varsin pienikin epäpuhtauspitoisuus saadaan havainnollisesti näkyviin UV-valon avulla. Tästä esimerkistä voimme havaita, miten oleellista laboratoriopesukoneen pesutelineiden ja suorasuihkuputkien kunnosta huolehtiminen on. On tärkeää varmistaa, että tukoksia ei ole päässyt syntymään. Toisaalta on myös varmistettava, että pestävät välineet asetellaan pesukoneeseen siten, pesuvesi pääsee kaikille pinnoille riittävällä paineella. Laboratoriovälineiden pienetkin epäpuhtaudet (mukaanlukien pesuainejäämät) saattavat aiheuttaa laboratoriossa ongelmia. 

Kiitos Tampereen klassillisen lukion biologian ja kemian opettajille kuvausmahdollisuuden järjestämisestä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti