maanantai 12. marraskuuta 2012

Hyvät mikrobit

Ollessamme hygieniakysymysten äärellä, emme aina tule ajatelleeksi, että ilman mikrobeja emme voisi elää. Oman elimistömme normaalimikrobistossa saattaa useimmiten olla jopa enemmän mikrobisoluja, kuin omia solujamme. Mikrobit ovat meille monella tapaa hyödyllisiä ja vaälttämättömiä.Mikrobit pitävät huolta ympäristössämme aineiden kiertokulusta ja mineralisoitumisesta.

Ihminen on käyttänyt hyödykseen mikrobeja jo kauan aikaa ennen kuin tiesi varsinaisesti olevansa mikrobien kanssa tekemisissä. Erityisesti fermentoitujen elintarvikkeiden valmistuksella on ihmiskunnan historiassa pitkät perinteet - hyvinä esimerkkeinä olut, viini, juustot jne.

Kombucha eli volgansienitee on kuitenkin harvalle tuttu elintarvike, joka valmistetaan mikrobien avulla omassa kotikeittiössä. Kombucha juontaa juurensa itänaapurimme puolelle. Tämä juoma valmistetaan mustasta teestä, sokerista ja apuna käytetään tietynlaista mikrobien sekapopulaatiota - bakteereita ja hiivasieniä.

Itselläni asuu tällainen mikrobiviljelmä omassa keittiössäni ja valmistan sille aina toisinaan uuden kasvatusalustan sokeroidusta teestä. Jäähdytettynä tämä teejuoma maistuu aluksi totuttelua vaativalta, mutta pienen totuttelun jälkeen maku ei ole varsinaisesti epämukava.

Internetistä löytyy paljon hyviä ohjeita volgansieniteen valmistamiseksi:

Lisäksi teemasta on olemassa runsaasti tieteellisiä julkaisuja eri näkökulmista. Ohessa joitakin poimintoja:
Kombucha Fermentation and Its Antimicrobial Activity
Probable Gastrointestinal Toxicity of Kombucha Tea
Characterization of Cellulose Production by a Gluconacetobacter xylinus Strain from Kombucha

Ohessa muutamia kuvia omasta viljelmästäni:








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti